Kategorije
Kategorije
Prikaži više
Način montaže
Način montaže
Prikaži više
Boja
Boja
Prikaži više
Brend
Brend
Prikaži više
Težina
Težina
Prikaži više
Visina
Visina
Prikaži više

Busteri sa naslonom

Busteri sa naslonom su auto-sedišta u kojima se dete ne vezuje pojasevima auto-sedišta već pojasom automobila. Neka dečija auto-sedišta, kada im se skinu sopstveni pojasevi, postaju busteri s naslonom, i tada se i dete i auto-sedište vezuju pojasom automobila. To su sedišta do 25 kg ili 36 kg koja se montiraju u oba smera ili samo u smer vožnje. Postoje i busteri s naslonom koji se pre toga ne koriste kao auto-sedišta sa sopstvenim pojasevima, nego su isključivo busteri s naslonom.

Minimalni uslovi za korišćenje bustera s naslom (i moraju biti ispunjena oba uslova) su:

  • Da dete ima 15kg
  • Da dete ima 4 godine.

Pored toga, važno je i da rameni deo pojasa automobila prelazi preko detetove ključne kosti, a ne preko vrata, a krilni deo preko vrhova butina i kukova, a ne preko stomaka, kako u slučaju naglog kočenja ili saobraćajne nezgode ne bi došlo do toga da pojas povredi detetov vrat ili unutrašnje organe.

Takođe, detetova leđa trebaju da su celom dužinom naslonjena na naslon bustera, a da je zadnjica smeštena u najdublji deo, skroz do naslona. Veoma važna, a zapostavljena stvar – zrelost deteta. Dete treba da je dovoljno zrelo da ne izvlači ruku iz pojasa, da ga ne otkopčava, da se na naginje…

Dosta toga za ispuniti, zar ne? Zbog toga je preporuka da se dete što duže vozi u auto-sedištu vezano sopstvenim pojasevima, a da u buster s naslonom pređe što je kasnije moguće, čak i ne pre pete godine. U toku vožnje, ako dete nije u busteru s naslonom, potrebno je isti vezati kako u slučaju nezgode ne bi povredio nekog putnika.

Kada zatežete pojas automobila dok vezujete dete, zategnite kao što biste i sopstvene pojaseve – tako da samo jedan prst može proći između detetove ključne kosti i pojasa. Busteri s naslonom u našoj ponudi su ograničeni na maksimalno 36 detetovih kilograma i 150 cm visine. Ukoliko je vaše dete krupno, pogledajte i-size bustere s naslonom.