Kategorije
Kategorije
Prikaži više
Način montaže
Način montaže
Prikaži više
Boja
Boja
Prikaži više
Brend
Brend
Prikaži više
Težina
Težina
Prikaži više
Visina
Visina
Prikaži više

Jaja/Nosiljke

Jaje je prvo dečije auto-sedište u koje, tokom vožnje automobilom, smeštamo našu bebu. Ono je i najbezbednije za novorođenče i preporuke su da se koristi što duže, sve dok ga beba ne preraste.

Kako da znamo da je dete preraslo jaje?

Čim ispuni jedan od ovih uslova, dete ga je preraslo:

  • Kada dete distigne maksimalno propisanu težinu
  • Kada pojasevi (podignuti na najviši nivo) odu prenisko
  • Kad vrh detetove glave dođe do vrha naslona (važi za sva jaja iz naše ponude, a na tržištu postoje i ona jaja koje je dete preraslo kada glava dođe na 2 cm od ruba naslona – proveriti uputstvo i preporuku proizvođača).

Jaje se montira isključivo u smeru suprotnom od smera vožnje. Za sva sedišta u suprotnom smeru važi isto pravilo za pojaseve auto-sedišta. Oni moraju da budu u nivou detetovih ramena ili najniže do 2cm ispod visine ramena. Pojaseve uvek treba dovoljno zateći, toliko da između detetove ključne kosti i pojasa može da prođe samo jedan vaš prst. Čim budu niže od toga potrebno je podici ih na naredni nivo (ukoliko postoji ta opcija) ili je to znak da je dete preraslo auto-sedište.

Nagib koji jaje mora da ima, u odnosu na tlo, je sledeći:

  • Za novorođenče pa sve do šestog meseca života mora iznositi 45 stepeni (+/-2 stepena)
  • Od šestog meseca pa sve dok dete samostalno ne posedne 45 – 60 stepeni

Zašto je važno pridržavati se ovih vrednosti nagiba?

Ukoliko auto-sedište bude polegnuto više od 45 stepeni, u slučaju naglog kočenja ili saobraćajne nezgode, beba može da povredi vrat ili da izleti iz svog auto-sedišta. Ukoliko je dečije auto-sedište uspravnije bebi može glava da padne na grudi i da dođe do ometanja ili zastoja disanja.

Iz ovih razloga naša preporuka je da jaje montirate pojasom automobila jer na taj način možete da njime manevrišete i postignete adekvatan nagib. Ukoliko se jaje montira na bazu nagib auto-sedišta zavisi od nagiba sedišta automobila i veoma je mala verovatnoća da se potrebni nagib postigne.

Voditi računa o tome kako se, po uputstvu proizvođača, postavlja drška.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, član 31.

“(…) dete do tri godine može se prevoziti na prednjem sedištu, ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu koje je okrenuto suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk ”.

Uvek imajte na umu da je mesto suvozača statistički najnebezbednije mesto u automobilu!