Kategorije
Kategorije
Prikaži više
Način montaže
Način montaže
Prikaži više
Boja
Boja
Prikaži više
Brend
Brend
Prikaži više
Težina
Težina
Prikaži više
Visina
Visina
Prikaži više

Sedišta u smeru vožnje

Uvek naglašavamo da je suprotan smer pet puta bezbedniji za vožnju dece. Ukoliko ste se ipak, iz nekih svojih opravdanih razloga, odlučili na dečije auto-sedište koje se koristi u smeru vožnje potrebno je skrenuti pažnju na neke stvari. Iako su neka auto-sedišta deklarisana da se mogu koristiti od detetovih 9 kg, imajte na umu da je to tako zbog stare regulative R44/04.

Od njenog nastanka rađena su istraživanja i preporuke su se promenile. Minimalni uslovi za smer vožnje, i moraju biti ispunjena sva tri, su:

  • Da dete ima 10 kg
  • Da dete ima 15 meseci
  • Da dete samostalno hoda.

Tek kada se ispune sva tri uslova, smatra se da dete ispunjava minimalne uslove za korišćenje auto-sedišta koje se montira u smer vožnje.
Sopstveni pojasevi na dečijim auto-sedištima koja se koriste u smeru vožnje trebaju da budu u visini ramena ili malo iznad njih (jedan prst).

Dete je preraslo sopstvene pojaseve/auto-sedište koje se montira u smer vožnje kada (dovoljno je da se ispuni samo jedan uslov):

  • Dostigne maksimalno propisanu težinu za korišćenje sopstvenih pojaseva/auto-sedišta
  • Sopstveni pojasevi odu niže od visine ramena
  • Kada polovina ušiju viri iznad kraja naslona/glava dođe do vrha naslona (zavisi od proizvođača).

Kada se dete vozi u smeru vožnje potrebno je ostaviti 55 cm prostora između vrha detetovog nosa i naslona prednjeg sedišta, to je tzv. “Survival space”. Taj prostor služi da se u slučaju kočenja ili nezgode obezbedi sigurnost za dečiju glavu i noge.