Kategorije
Kategorije
Prikaži više
Način montaže
Način montaže
Prikaži više
Boja
Boja
Prikaži više
Brend
Brend
Prikaži više
Težina
Težina
Prikaži više
Visina
Visina
Prikaži više

I-size busteri s naslonom

I-size busteri s naslonom iz naše ponude nemaju ograničenje kilažom, a maksimalna visina do koje ih dete može koristiti je 150 cm. Pogodni su za decu koja brže napreduju težinom, a ne zadovoljavaju uslove za vožnju bez bustera.

Minimalni uslovi za korišćenje bustera s naslom (i moraju biti ispunjena oba uslova) su:

  • Da dete ima 15kg
  • Da dete ima 4 godine.

Pored toga, važno je i da rameni deo pojasa automobila prelazi preko detetove ključne kosti, a ne preko vrata, a krilni deo preko vrhova butina i kukova, a ne preko stomaka, kako u slučaju naglog kočenja ili saobraćajne nezgode ne bi došlo do toga da pojas povredi detetov vrat ili unutrašnje organe.

Takođe, detetova leđa trebaju da su celom dužinom naslonjena na naslon bustera, a zadnjica da je skroz približena naslonu. Veoma važna, a zapostavljena stvar – zrelost deteta.

Dete treba da je dovoljno zrelo da ne izvlači ruku iz pojasa, da ga ne otkopčava, da se na naginje… Dosta toga za ispuniti, zar ne?

Zbog toga je preporuka da se dete što duže vozi u auto-sedištu vezano sopstvenim pojasevima, a da u buster s naslonom pređe što je kasnije moguće, čak i sa 5-6 godina.

U toku vožnje, ako dete nije u busteru s naslonom, potrebno je isti vezati kako u slučaju nezgode ne bi povredio nekog putnika. Kada zatežete pojas automobila dok vezujete dete, zategnite kao kao što biste i sopstvene pojaseve – tako da samo jedan prst može proći između detetove ključne kosti i pojasa.

Preporuka je da se dete vozi u busteru s naslonom sve do momenta kada može da počne da se vozi kao odrasli. A koji su uslovi za takvu vožnju?
Potrebno je da dete bude visoko bar 135 cm, no pored toga preporuka je voditi računa i o sledećem:

  • Da rameni deo pojasa automobila ne prelazi preko detetovog vrata nego preko ključne kosti, da je između vrata i ramena, a da je krilni deo pojasa na samom vrhu butina, da prelazi preko kukova, a ne preko stomaka
  • Da su leđa čitavom dužinom na naslonu sedišta automobila
  • Da se kolena savijaju tačno na ivici sedalnog dela sedišta
  • Zrelost deteta: da sedi ispravno, bez naginjanja, izvlačenja ruku, otkopčavanja pojasa ili igranja sa njim.